Vode Bosne & Hercegovine

22
Mar
10:00 - 16:00
Location
  • Štrosmajerova 1,
  • 71000 Sarajevo 
  • Bosnia & Herzegovina
Voda

SBK organizuje konferenciju "Voda Bosne i Hercegovine" i time obilježava Svjetski dan voda 22.03.2023.

Važnost vode

Svjetski dan voda, koji se održava 22. marta svake godine od 1993. godine, fokusira se na važnost slatke vode.

Svjetski dan voda slavi vodu i podiže svijest o 2,2 milijarde ljudi koji žive bez pristupa bezbednoj vodi. Radi se o poduzimanju mjera za rješavanje globalne krize vode. Osnovni fokus Svjetskog dana voda je podrška postizanju cilja održivog razvoja 6: voda i kanalizacija za sve do 2030. godine.

Istorija dana

Ideja za ovaj međunarodni dan datira iz 1992. godine, godine u kojoj je održana Konferencija Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju u Rio de Janeiru. Iste godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se 22. mart svake godine proglašava Svjetskim danom voda, koji će se obilježavati od 1993. godine.

Kasnije su dodane i druge proslave i događaji. Na primjer, Međunarodna godina saradnje u sferi voda 2013. i tekuća Međunarodna dekada za akciju o vodama za održivi razvoj, 2018-2028. Ova obilježavanja služe da reafirmišu da su mjere za vodu i kanalizaciju ključne za smanjenje siromaštva, ekonomski rast i održivost životne sredine.

Da li ste znali?

  • Gotovo sva tečna slatka voda na svijetu je podzemna voda.
  • Oko 40 posto sve vode koja se koristi za navodnjavanje dolazi iz vodonosnika.
  • Region Azije i Pacifika ima najnižu dostupnost vode po glavi stanovnika u svijetu, a predviđa se da će se korištenje podzemnih voda u regiji povećati za 30 posto do 2050. godine.
  • U Sjevernoj Americi i Evropi, nitrati i pesticidi predstavljaju veliku prijetnju kvalitetu podzemnih voda: 20 posto tijela podzemnih voda Evropske unije (EU) premašuje EU standarde o dobrom kvalitetu vode zbog zagađenja iz poljoprivrede.